Biszkopt
6 jajek
szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pueczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33 cm. Piec około 35 - 40 minut w temp. 175 st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.
Krem budyniowy
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru waniliowego
200 g masła
2 łyżki cukru
W części mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować po cieście, przykryć drugim blatem ciasta.
Masa śmietanowa
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
50 g mlecznej czekolady
Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dzemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
kiedy mogę przyjść na degustację?
OdpowiedzUsuńdziś nawet :)
UsuńPychotka.
OdpowiedzUsuńhttp://stamperia.com/eng/FeltroWelcome_natale2014.php
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=H3nrbblb32w
OdpowiedzUsuńhttp://www.aisab.pl/u-hu-hu-ha-nasza-zima-zla/
OdpowiedzUsuń